donderdag 20 juni 2013

De Jacob

Bij een dergelijke titel denkt het merendeel onder u nu vermoedelijk spontaan aan de befaamde broek. Onze Jacob gaat echter over ‘Jacob’ in Gent, een klein retro kleding winkeltje, waar ik deze zomer zeker langsga. We wonen hier dan wel in een so-called shopping paradijs, maar ik winkel toch het liefst in België. We moeten echter nog enkele weekjes geduld hebben alvorens we op de vlieger stappen. Om het wachten draaglijk te maken, verwennen we onszelf met een ‘Jacob-jurk’.


Deze jurk werd vorige zomer in De Jacob gekocht en is ondertussen wat aan de kleine kant. Het is een echt vintage stuk in ‘viezige’ stof, maar wel een zalig model. Het draait heerlijk rond en past haar als gegoten. Het is dan ook het favoriete jurkje van Jade. Ze gaat er soms zelfs mee slapen.  


De jongste dochter kreeg dus een Curl Up versie van het jurkje.Toen de grote zus het kleed zag moest en zou ze er zelf ook één hebben.


Hetgeen we vermijden bij ‘den tweeling’ –hen hetzelfde kleden- deden we nu juist wel bij de zussen, ze kregen exact hetzelfde jurkje.
De details van het 'Curl Up-Jacob-jurkje' komen overeen met de details van het bestaande jurkje. Het eigenlijke patroon tekende ik zelf. Voor het jurkje heb ik het basis-bovenstukje van de meisjes genomen en er een kraagje en mouwtjes bij getekend en er werd een cirkelrokje bevestigd aan het bovenstukje. Het is geen volledige cirkel, maar een 2/3 cirkelrok. Het jurkje draait evengoed als het orgineel en het katoentje is comfortabeler om te dragen dan de orginele stof. Missie geslaagd!En voor de liefhebbers van de Jacobbroeken... dat patroon werd ook eindelijk aan elkaar geplakt en er zijn al enkele versies in de maak, nog even geduld.

Donkerblauwe stof: Kona Solids van Robert Kaufman aangekocht bij Classic Quilts & Quilting
Stof met bloemen: aangekocht bij Cozette

17 opmerkingen:

 1. Oh seg zo mooi, ik voorspel een hit in blogland! Word gepind...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waw! wat een toppertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke, je zult je moeten haasten Jacob gaat er mee stoppen.
  Het is al enkele weken totale uitverkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk en soms iets hetzelfde is erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige versies, helemaal geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het stofje kocht ik zelf ooit eens bij den Beer en is dus ook een echt Retrostofke.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk! en zo lekker retro (ja, duh)! Echt wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben precies niet zo fan van het kraagje en de mouwtjes, maar dan weer wel dubbel en dik van de rest en van de zussenfoto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf ook niet zo een kraagjes-mouwtjes-fan maar ik wou de bestaande jurk toch wel 'imiteren' en zonder mouwen en kraag zou hij er niet echt meer op trekken vrees ik. De grote-zussen versie werd ook gemaakt zonder mouwen.

   Verwijderen
 9. Super! Hier doen mama en dochterlief wel eens gelijkaardige stofjes aan ;) bij gebrek aan zusjes... :)
  Hoe maak je een 2/3e cirkelrok, Neemt heel wat minder stof in beslag (denk ik) en toch zwiereffect > ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een volledige cirkelrok neem ik normaal ook twee stukken van 180 graden die ik aan elkaar zet (dus ik maak meestal cirkelrokken met zijnaden). In dit geval neem je geen twee halve cirkelstukken (ofte 2 keer 180 graden), maar neem je twee delen van telkens 120 graden, (dus 2/3 van 180), en die zet je aan elkaar met zijnaden. Je moet wel even rekenen want daar je een deel van de taillebreedte wegneemt bovenaan, moet het rokdeel evenveel worden verlengd, dus je moet nog wel een regel van drie toepassen op de lengte om het verdwenen deel aan de taille te compenseren. (Dat klinkt hier vreselijk ingewikkeld, maar het is duidelijk als je het gewoon doet).

   Verwijderen
  2. Klinkt inderdaad vreselijk :) zeker met mijn (ontbrekend) gevoel voor wiskunde en meetkunde...
   Ik zal het eens moeten googlen met tekeningen :)
   Cirkelrokken met zijnaden zijn idd een goed alternatief dat wellicht ook wat stofbesparend is...!

   Verwijderen