donderdag 2 mei 2013

De tandarts en onze planning

De organisatie van een gezin, en zeker een gezin met vijf kinderen, dat vraagt om planning. Om niet te laat te komen op onze –voornamelijk- sportieve activiteiten, maar ook natuurlijk doktersbezoekjes en dergelijke meer, hangt er in de keuken een homemade magnetisch krijtbord.


Naast de activiteiten, noteren we op zaterdag wat er de rest van de week op het menu staat. Zo weet iedereen op voorhand waar we aan toe zijn.Als iemand het laatste restje suiker opeet, de laatste banaan pelt of zijn handen wast met de laatste druppel zeep; dan zoekt die persoon in het mandje met magneten, de magneet met de naam van het overeenkomstige product erop en kleeft die magneet onder het item ‘boodschappen’. Zo proberen we stockproblemen te voorkomen.


We kozen voor Franse benamingen daar de kinderen in het Frans school lopen. Het idee voor het bestikken van de stof alsof het lijntjespapier is, zag ik ooit hier en op haar flickrpool.U weet nu dus ook waarvoor deze slinger met rondjes werd gebruikt.
Onze weekkalender start op zondag, dat is geen schilderfoutje of creatieve uitspatting. Onze week begint gewoon echt op zondag. De zondag is de eerste dag van de school- en werkweek. Het weekend is vrijdag en zaterdag. Telkens we terugkomen van België is dat weer even wennen. 


Sinds kort is onze planning echter danig in de war. Ik ging laatst naar de tandarts en van de vijf kinderen is er eentje die al twee gaatjes had in zijn tanden. Alle anderen gelukkig niks!
De tandarts liet me –met vermanende vinger erop en eraan- weten dat je als ouder tot de leeftijd van 10 jaar de tanden van je kinderen zelf moet poetsen en pas na die leeftijd kunnen ze dit zelf.
Ze moeten bovendien drie keer poetsen per dag (dat wisten we wel al) en elke poetsbeurt dient drie minuten te duren.
Rekent u even met me mee: Wij hebben vijf kinderen, die elk drie minuten moeten poetsen (dat maakt dus 15 minuten per beurt), dit moet drie keer per dag gebeuren. Ik zit dus al aan 45min tanden poetsen per dag en ... zelf heb ik ook nog een set tanden, dus tel er maar gerust nog eens 9 minuten bij. Dat is goed voor maar liefst 54 minuten tanden poetsen per dag.
Waar past al dat poetsen nu nog op die planning?
Als ik me nu eens een week aan het poetsen zet, kan ik dan de rest van het jaar de kinderen zelf laten poetsen?
Zucht!
Ik zag die man zo denken toen ik deze kleine rekensom maakte bij hem op consultatie ‘Komt ervan als je voor zoveel kinderen kiest’.
Ik denk dat ik maar eens op zoek moet naar een knappe tandarts. Kwestie van naar iets te kunnen kijken, tijdens het laten vullen van al die toekomstige gaatjes in de tanden van mijn kinderen, want ik ken mezelf en per dag 54 minuten poetsen dat zit er niet in!

17 opmerkingen:

 1. Tof planning-bord! en goed gevonden met die boodschappen!
  Inderdaad niet echt haalbaar om kinderen tot 10 jaar hun tanden te poetsen. KLein geleerd is oud gedaan toch???
  Zoek maar eens naar die knappe tandarts!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh boy. Zoveel poetsen... Bij ons maar 2 keer, waarvan 's avonds altijd elektrisch. Onze tandarts raadde die combinatie aan om ze zowel de kans te geven zelf te leren poetsen en de voordelen te hebben van het grondig poetsen met een elektrische tandenborstel.
  Bij onze Felix poets ik soms nog eens na, vooral als zijn poetsbeurt opvallend kort was. Net op controle geweest, vooralsnog geen gaatjes. Oef.

  En dat bord is echt wel een kunstwerk op zich. Wellicht noodzakelijk, maar gelukkig ook heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. die van mij zijn 2 en 4 en ik poest ze eerst zelf en daarna mogen ze oefenen, en ik zal er blijven bij staat tot hun 10de maar ze willen het gewoon ook zelf doen... er bestaan zo van die tandenborstels (electrisch) die gedurende 3min muziek maken of een lichtje laten branden... das mss een idee?

  En 3maal?? Ik wist van 2maal... Ik zie de kinderen op school hier nog niet hun tanden poetsen na de maaltijd of ik opt werk effe...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil ook zulke boodschappenlijstmagneetjes... Hint Hint...
  kus Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tandartsen zijn - met alle respect - mensen die werken van 's morgens tot 's avonds, en dus de tanden van hun kinderen laten poetsen door hun vrouw. Vandaar hun onbegrip. Nodig hem maar eens uit om een dagje mee te komen poetsen ;-). Dat bord is geweldig. Wij hebben een miniversie ervan ( A3'tje is genoeg met 2 kinders ) , maar het boodschappenideetje vind ik wel geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Man da's cool. En druk, pfff.
  3 maal poetsen gebeurt hier toch ook niet hoor. 's morgens en 's avonds lijkt mij meer dan voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die tandarts moet duidelijk de tandjes van zijn eigen kindertjes niet poetsen!
  Je bord vind ik wel super gedaan, veel georganiseerder dan ik ook zal worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eén woord: SUPER. Iedereen die me kent weet dat ik een sorteer- en planningsfreak ben. Ik ben al een tijdje op zoek naar een ideaal systeem om alles hier overzichtelijk te houden. Ik ben gestart met iedere week op de pc een weekplanning te maken, maar wegens het saaie karakter werd dit gauw afgevoerd. Door jouw blog ben ik terug aan het denken gegaan :-) (zo gaat manlief dan ook duidelijk zien dat niet thuis zijn niet altijd 'winkelen' betekent)
  Mijn praktische vraag: kan je magneetverf en krijtverf combineren? Of pakte je het anders aan? Ik moet nog een ideale ondergrond vinden, maar vind de magneten met de boodschappen super gevonden! De kids gaan dit leuk vinden. Je moet dan nogal wat magneten gemaakt hebben...
  Ivm het poetsen van de tanden is dit idd een hele karwei, hier is de afspraak dat mama ze 's avonds elektrisch poetst met tandpasta van de apotheek en zij mogen ze 's morgens met hun Woody tandenborstel poetsen met roze of blauwe tandpasta :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wel die van ons poetsen smorgens en smiddags ZELF electrisch, en in de avond poetst papa of mama grondig..... met electrisch is het makkelijker overal te komen, en uiteindelijk is de avond poets de belangrijkste denk ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig inventief bord. Daar moet ik hier misschien ook wel eens werk van maken. En wat de tandjes betreft: hier wordt er 's ochtends en 's avonds gepoetst met een gewone tandenborstel. De vijfde verjaardag van de Zoon komt er aan en dan krijgt hij o.a. een elektrisch exemplaar. De regeling van Oon lijkt me een goede omwille van het gebruik van beide methodes. En die tandarts van jou: ander en beter/knapper zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. geweldig tandpoetsverhaal en magneetbord! Jij moet al veel muur hebben om dat allemaal in gepland te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amai, ik word niet goed van die planning. Maar gelukkig is ze wel mooi om naar te kijken.
  Hier wordt er ook maar 2 keer gepoetst hoor. Maar ik merk wel, nu de oudste mooie nieuwe (en vooral grote!) tanden heeft, dat ik toch eens iets moet doen aan dat poetsen van hem. (en hij had ook een gaatje in 1 van zijn melktandjes,...)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat jij zelf met nog een paar stuks kinders extra de number one in organiseren zou zijn. En het ziet er dan nog weer zo mooi uit!!!!
  Echt cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. amai, wat ben jij een georganiseerde mama, ongelooflijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi! Wij hebben ook een groot zelfgemaakt krijt-magneetbord in de keuken. Alleen vind ik dat het niet zo mooi schrijft op zo'n bord. Schrijf je misschien met een speciaal krijtje?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk dat sommige aanleg hebben voor gaatjes mijn man poets 1 maal heeft bijna nooit gaatjes :)

  Leuk en praktisch zo een bord!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een geweldig bord! Dat moet ik onthouden...

  BeantwoordenVerwijderen