donderdag 25 april 2013

Cozette brengt verlichting


Elke morgen bij het openen van de gordijnen genieten we van het uitzicht op de grootste toren ter wereld (voor de goede orde: We woonden hier al vooraleer dit gevaarte werd neergezet) en andere hoge gedrochten. Het uitzicht aan de achterkant van ons huis, houdt ons met beide voetjes op de grond.


We wonen in een huurhuis, op heel wat vlakken is de woning perfect voor ons gezin. Het enige nadeel –zoals bij de meeste huurwoningen in Dubai- is de kwaliteit van de afwerking. Made-in-China ten top. Elke week moet ik dan ook de werkbroek aantrekken en eens met schroevendraaier en hamer het hele huis rondgaan; dan worden afhangende kastdeurtjes teruggehangen, kapotte lampen vervangen, losse tegels gelijmd, gebroken deurklinken vervangen,...
Soms zijn de herstelwerken echter iets omvangrijker. Zo viel eind 2012 ’s nachts de hele kroonluchter in de werkkamer naar beneden.  
Niet echt prettig vooral omdat hij met het huurhuis kwam en -geheel niet volgens mijn stijl- hoofdzakelijk bestond uit glazen kralen die de val niet overleefden.De zomer voor dit voorval kregen we van een vriendin een lampenkap van Cozette voor de geboorte van onze jongste. Geïnspireerd door de lampenkappen van Cozette werd onze nieuwe luster ofte kroonluchter geboren.


Een enkele hanglamp ter vervanging van het gebroken gevaarte dat bleek een beetje pover qua verlichting.
Er werden zes lampenkappen gemaakt met uiteenlopende diameter.


Hier werden enkele meters snoer gekocht -enorme keuze en schitterende service! 


Tot slot werden alle kappen op verschillende hoogte met behulp van een wit geschilderde houten plank aan het plafond bevestigd.


Ik nam geen risico en belde een Handige Harry om me te helpen bij de bevestiging, want de bedrading achter ons huis ziet er zo uit, en dat geeft me allerminst een veilig gevoel.


Online zijn heel wat handleidingen te vinden over het maken van lampenkappen, maar daarbij wordt de stof op de lampenkap gelijmd. Bij het ingenieuze systeem van Cozette komt er geen lijm aan te pas. Je kan bovendien de stof gemakkelijk wassen of vervangen door een ander stofje indien je uitgekeken bent op het huidige stofje. De gebruikte stof kan je dan op haar beurt nog gerust voor iets anders gebruiken.
Ik ga jullie geen handleiding schrijven want zoals eerder gezegd is het haar werkwijze; bij Cozette kan je een workshop volgen en zo zelf leren een kap te bekleden, of je kan er gewoon eentje kopen natuurlijk.


16 opmerkingen:

 1. Mooi! Dit idee ga ik pinnen - hier hangt nog altijd een enkel peertje aan het plafond...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supermooie set lampen! De stoffenkeuze is echt heel knap. Een veel betere keuze dan het exemplaar met kralen :-)
  (Maar wat een extreme contrasten tussen arm en rijk in jullie buurt...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtlampen!!! Maar eh....wat is een luster?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een luster is een ander woord voor kroonluchter, ik heb ondertussen het woord kroonluchter erbij gezet in de tekst. Je deed me twijfelen of het wel correct nederlands is, maar het staat in elk geval in de woordenboek dus ik veronderstel dat het niet al te erg dialect is. Toch bedankt!

   Verwijderen
 4. Oh mijn geduld werd beloond! Fantastisch Elke! En wat geeft het als de lampen branden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien moet ik er bij die in onze slaapkamer ook een paar bijhangen ;-) Schitterend !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daarom hou ik van je blog...je bent zo down to earth ook al woon je in een sprrokjesland.
  Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om Dubai op die manier terug te zien, herkende meteen de achterkant van Sheikh Zayed Road. En ja, wij hadden ook zo'n lusters.

  BeantwoordenVerwijderen