maandag 14 mei 2012

Citroentaart


Bij ons vorig bericht hoort natuurlijk ook een recept. Op deze manier heeft Louka haar citroentaart het liefst:


Ingrediƫnten
200 gr bloem
8 eieren
80 gr griessuiker
100 gr gezouten boter
260 gr poedersuiker
25 cl room
25 cl citroensap

Het deeg
Meng 200 gram gewone bloem met 1 ei, 80 gram griessuiker en 100 gram gezouten boter (die wat in de zon heeft gelegen). Gewoon mengen met de hand en dan zorgvuldig plat duwen in een beboterde taartvorm.
Prik gaatjes in de bodem en zet in de oven (200°C) tot de deeg goudbruin is (voor een beter resultaat leg je droge erwten of zo op een laag aluminiumfolie in de bodem van de taart tijdens het voorbakken, anders zwelt de bodem op en zakken de zijkanten in).




De eerste laag vulling
Vier eieren opkloppen (zowel dooier als eiwit) met 200 gram poedersuiker. Als dit geheel schuimig is voeg dan 25 cl room en 25 cl citroensap toe aan het mengsel. Even omroeren en dan over de ondertussen afgekoelde taartbodem gieten. Je kan de mengeling even laten staan zodat ze niet meer schuimt maar dat doe ik nooit,...tijdsgebrek zeker...
Dit geheel weer in de oven op lage temperatuur (130°C), het kan wel even duren vooraleer de vulling een beetje begint op te stijven.
Dan eruit halen en in de frigo voor +/- een uur -ook deze stap sla ik nagenoeg altijd over.

De tweede laag vulling
Weeg 60 gram poedersuiker af en klop dit met 3 eiwitten op tot het eiwit voldoende stijf is. Breng het opgeklopte eiwit aan bovenop de vulling en zet nog even in de oven (180°C) tot de 'sneeuw' licht goudbruin is.

3 opmerkingen:

  1. Wat lijkt dat een lekkere taart! Jammer dat we niet mee konden proeven op het verjaardagsfeestje! Oma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm ze was heerlijk, gemaakt voor de 16 de verjaardag van onze oudste, bedankt om je recept te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superleuk om te lezen dat iemand ook effectief dit recept eens probeert. Ja die taart is een echte topper vind ik, ook heb ik een heerlijk recept voor kaastaart dat hier binnenkort eens moet verschijnen.

      Verwijderen