dinsdag 4 november 2014

Drie keer Billy

Na deze 'limited edition' werden er in de loop van de jaren nog 3 ikea Billy kastjes ‘behangen’.


Ik durf me na de vierde kast toch wel voorzichtig een expert beginnen noemen. Dus voor wie er zelf aan wil beginnen,.... DOEN!


Het is super rap gedaan en het resultaat is telkens heel leuk.


Eerst de hele Billy in elkaar steken (achterpaneel nog niet vast nagelen). Dan op het achterpaneel de hoogte van de legplanken aanduiden en het achterpaneel er weer uitschuiven.
Snij nadien de stof zo goed mogelijk op de gewenst maat.
Vervolgens je lijm voorbereiden, het kan met elke ‘witte’ lijm, schoollijm, houtlijm,... gewoon de lijm aanlengen met water ik doe meestal zo een 2/3 water op 1/3 lijm maar het zal wel afhangen van de soort lijm. Ik meet het nooit af en is nog nooit mislukt. Het is gewoon een kwestie van de stof een beetje stijf te krijgen als de lijm opdroogt eigenlijk kleeft het niet echt stevig tegen de kast maar de planken houden het geheel mooi op zijn plaats.
Het truucje dat ik eigenlijk wil meegeven is dat je de stof nat dient te maken alvorens je de lijm aanbrengt. Maak de stof helemaal nat en wring ze dan uit. Zo blijft de stof mooi liggen en hoef je minder lijmmengsel te gebruiken. Leg de stukken stof op het achterpaneel en wrijf nu het geheel in met het lijmmengsel.
Laat het paneel drogen en werk je kast af als het geheel droog is.
Versie voor de meisjes (stof gekozen door de dames in kwestie):


Versie voor de jongens:10 opmerkingen: