Onze jaarlijkse vakantie op Belgische bodem laat nog
enkele maanden op zich wachten. Met de lente voor de deur beginnen we echter
halsreikend uit te kijken om de familie en vrienden terug te zien, om met de
neefjes en het nichtje te spelen en ... om in Gent rond te struinen. Een terrasje
op de graslei, winkelen in openlucht –hier zijn alle winkels ondergebracht in
winkelcentra, niet echt mijn stijl-, fietsen door de binnenstad,...
Vorige zomer ontdekte ik in Gent op één en dezelfde
dag cheesecake bij Barista en cheesecake met speculoos bij Julie’s House. Cheesecake
is natuurlijk eerder van New York, maar ik heb het in Gent ontdekt, dus dat
maakt het voor mij een beetje Gents. Sinds september staat ‘zelfgemaakte cheesecake’
dan ook op mijn to-do-lijstje.
Na een kleine zoektocht vond ik een heerlijke recept
en cheesecake voert sindsdien mijn lijstje van favoriete taartjes aan.
CHEESECAKE
Ingrediënten
200g Lotus Speculoos
500g Philadelphia
4
eieren
50g
boter (en een beetje extra om de springvorm in te boteren)
20cl
room
120g
griessuiker
2
eetlepels bloem
Het
sap van 1 citroen
Bereiding
Vet de springvorm -openbreekbare bakvorm- in met boter.
Plet de speculoosjes met de deegrol (ik steek ze in
een plastiek ziplock zakje en sla/rol de koekjes tot kruimels).
Smelt de boter in de microwave en voeg de koekkruimels
toe aan de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de bakvorm en duw goed aan, zet de
taartbodem in de ijskast terwijl je de vulling van de taart maakt.
Pers de citroen en doe het sap samen met de
philadelphia in de keukenrobot of in een kom en bewerk met een klopper.
Doe bij dit mengsel ook de room, de eieren, de suiker
en de bloem. Goed doorroeren tot alle brokjes eruit zijn. Giet het mengsel over
de koekjesbodem.
Zet de taart in een op 150°C voorverwarmde oven en dit
gedurende 50 à 60 minuten.
Nog meer nostalgie naar Gent...
Dit weekend kwam er bovendien een echt brokje Gent
naar ons toe: Tijdens het optreden van Kurt Burgelman (Biezebaaze en
Partieparty) vlogen woorden als Stropke, Botterkoekse, Buffalo, Gantoise,
Genteneire, Ge zijt een Slonse,... ons om de oren.
Zalig meegezongen in ons beste Gents met Scheetje,
Loetse, Bolleke, Zoetse, Lieveke, Schatje, Boterkoekske! Het was een
schitterend optreden en al lang geleden dat we nog eens zo hard hadden gelachen
om ‘flauwe moppen’ en ‘vuile praat’. Ik heb geen stem meer, maar wel veel 'schune'
herinneringen.
:) njammie, dat receptje ga ik uitproberen. Ziet er ook heel eenvoudig uit.
BeantwoordenVerwijderenIk woon zelf op 10 minuutjes rijden van het centrum van Gent en het is inderdaad een erg leuke en levendige stad, waar steeds iets nieuws te ontdekken valt.
Liefs Zonneprinsesje
Ik verlang ook al naar het weerzien met Gent. Maar laat het daar maar eerst wat zomeren :)
BeantwoordenVerwijderenMmmm ziet er heerlijk uit. Deze ga ik zeker maken.
BeantwoordenVerwijderenEr al 's frambozencoulis overgegoten, over zo'n stuk cheesecake? Nom nom nom :-)
BeantwoordenVerwijderenis ondertussen mijn favoriete taart! Enige wat ik doe is de eiwitten als laatste apart opkloppen en die onder de rest mengen om extra luchtigheid in de kaastaart te brengen. Maar ze ziet er eigenlijk perfect zoals de jouwe uit, dus weet niet of het uberhaupt iets uitmaakt :)
BeantwoordenVerwijderen