maandag 11 maart 2013

Nostalgie naar Gent

Onze jaarlijkse vakantie op Belgische bodem laat nog enkele maanden op zich wachten. Met de lente voor de deur beginnen we echter halsreikend uit te kijken om de familie en vrienden terug te zien, om met de neefjes en het nichtje te spelen en ... om in Gent rond te struinen. Een terrasje op de graslei, winkelen in openlucht –hier zijn alle winkels ondergebracht in winkelcentra, niet echt mijn stijl-, fietsen door de binnenstad,...


Vorige zomer ontdekte ik in Gent op één en dezelfde dag cheesecake bij Barista en cheesecake met speculoos bij Julie’s House. Cheesecake is natuurlijk eerder van New York, maar ik heb het in Gent ontdekt, dus dat maakt het voor mij een beetje Gents. Sinds september staat ‘zelfgemaakte cheesecake’ dan ook op mijn to-do-lijstje.
Na een kleine zoektocht vond ik een heerlijke recept en cheesecake voert sindsdien mijn lijstje van favoriete taartjes aan.

CHEESECAKE
Ingrediënten
500g Philadelphia
4 eieren
50g boter (en een beetje extra om de springvorm in te boteren)
20cl room
120g griessuiker
2 eetlepels bloem
Het sap van 1 citroen

Bereiding
Vet de springvorm -openbreekbare bakvorm- in met boter.
Plet de speculoosjes met de deegrol (ik steek ze in een plastiek ziplock zakje en sla/rol de koekjes tot kruimels).
Smelt de boter in de microwave en voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de bakvorm en duw goed aan, zet de taartbodem in de ijskast terwijl je de vulling van de taart maakt.
Pers de citroen en doe het sap samen met de philadelphia in de keukenrobot of in een kom en bewerk met een klopper.
Doe bij dit mengsel ook de room, de eieren, de suiker en de bloem. Goed doorroeren tot alle brokjes eruit zijn. Giet het mengsel over de koekjesbodem.
Zet de taart in een op 150°C voorverwarmde oven en dit gedurende 50 à 60 minuten. 


Nog meer nostalgie naar Gent...
Dit weekend kwam er bovendien een echt brokje Gent naar ons toe: Tijdens het optreden van Kurt Burgelman (Biezebaaze en Partieparty) vlogen woorden als Stropke, Botterkoekse, Buffalo, Gantoise, Genteneire, Ge zijt een Slonse,... ons om de oren.
Zalig meegezongen in ons beste Gents met Scheetje, Loetse, Bolleke, Zoetse, Lieveke, Schatje, Boterkoekske! Het was een schitterend optreden en al lang geleden dat we nog eens zo hard hadden gelachen om ‘flauwe moppen’ en ‘vuile praat’. Ik heb geen stem meer, maar wel veel 'schune' herinneringen.

5 opmerkingen:

 1. :) njammie, dat receptje ga ik uitproberen. Ziet er ook heel eenvoudig uit.
  Ik woon zelf op 10 minuutjes rijden van het centrum van Gent en het is inderdaad een erg leuke en levendige stad, waar steeds iets nieuws te ontdekken valt.
  Liefs Zonneprinsesje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik verlang ook al naar het weerzien met Gent. Maar laat het daar maar eerst wat zomeren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm ziet er heerlijk uit. Deze ga ik zeker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er al 's frambozencoulis overgegoten, over zo'n stuk cheesecake? Nom nom nom :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. is ondertussen mijn favoriete taart! Enige wat ik doe is de eiwitten als laatste apart opkloppen en die onder de rest mengen om extra luchtigheid in de kaastaart te brengen. Maar ze ziet er eigenlijk perfect zoals de jouwe uit, dus weet niet of het uberhaupt iets uitmaakt :)

  BeantwoordenVerwijderen